Naprawa urządzeń gastronomicznych – co trzeba wiedzieć na ten temat?
Urządzenia gastronomiczne są niezbędnymi elementami, dzięki którym mogą istnieć wszelkie lokale, restauracje, hotele, ale także placówki użyteczności publicznej, jak przedszkola, szkoły, szpitale etc. Ich prawidłowe funkcjonowanie zapewnia ciągłość działalności wszystkich wymienionych wyżej podmiotów. Co, jeśli sprzęt przestaje działać prawidłowo? Konieczna staje się wtedy naprawa urządzeń gastronomicznych. Co w takim przypadku jest najważniejsze?

Twój sprzęt przestał działać prawidłowo? Oto kilka porad, co powinieneś/powinnaś zrobić w pierwszej kolejności.
- Jeśli tylko zauważysz, że urządzenie nie działa prawidłowo, od razu je wyłącz i odłącz od sieci elektrycznej.
- Nigdy nie naprawiaj urządzenia na własną rękę, jeśli nie masz na ten temat wystarczającej wiedzy. Pamiętaj, że Twoje nieodpowiednie działania mogą zaszkodzić zdrowiu i życiu nie tylko Twoim, ale także innych.
- Skontaktuj się z fachowym serwisem urządzeń. Opowiedz ze szczegółami, jak zachowuje się urządzenie. Wszystko, co zauważysz, może pomóc w szybkim zdiagnozowaniu usterki, a co za tym idzie może także przyspieszyć naprawę.
Jak zabezpieczyć swoją działalność w chwili oddania sprzętu do naprawy?
Jeśli urządzenie się zepsuło, zwykle jest już za późno na podejmowanie jakichkolwiek kroków, w przypadku, gdy nie poczyniło się ich wcześniej. Czasem serwis naprawczy może dać zamienny sprzęt na czas naprawy zepsutego, ale jest to praktykowane w przypadku, gdy urządzenie jest stosunkowo niewielkich rozmiarów. Sprawdza się takie rozwiązanie np. w przypadku ekspresów do kawy, ale już kiedy chodzi o piec konwekcyjno-parowy, sprawa jest bardziej skomplikowana. Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia bardzo duże. Serwisy nie mają najczęściej miejsca na trzymanie zapasowych urządzeń.
Urządzenia zastępcze
Przedsiębiorca czy też inny podmiot może zabezpieczyć się przed niespodziewaną sytuacją, posiadając po dwa niezbędne dla prowadzenia działalności urządzenia. To częsta praktyka. Pamiętaj jednak, by to drugie urządzenie, które jest zazwyczaj starsze lub posiada gorsze parametry, zawsze było sprawne.
Działania profilaktyczne
Dobrze jest także, kiedy jest się zapobiegawczym. Co to oznacza? To nic innego, jak dbałość o firmowy sprzęt. Odpowiednie działania profilaktyczne pozwolą na dłuższą i efektywniejszą eksploatację i sprawią, że naprawa urządzeń gastronomicznych nie będzie potrzebna. Ktoś może powiedzieć, że wszystko się kiedyś zepsuje. To także prawda, ale odpowiednia dbałość o sprzęt znacznie zmniejszy intensywność napraw i spowoduje, że eksploatacja urządzenia stanie się bardziej ekonomiczna.
Jak dbać o sprzęt w firmie?
- Wyznacz jedną lub kilka osób w swojej firmie, których zadaniem będzie regularna pielęgnacja urządzenia. Pamiętaj, że im mniej osób wyznaczysz do tego zadania, tym lepiej będzie ono wykonane. Pamiętaj także, że są odpowiednie czynności, które powinno się przy urządzeniu wykonywać codziennie. Inne prace pielęgnacyjne powinno się wykonywać np. co tydzień lub też w dłuższym odstępie czasu. Ważne jest, by tej regularności przestrzegać.
- Zainstaluj w firmie sprzęt do odkamieniania wody. Twarda woda, jaka płynie naszymi wodociągami, to bardzo częsta przyczyna wszelkich awarii. Miękka woda dostarczana do urządzeń, korzystających z wody takich, jak np. ekspres do kawy czy piec konwekcyjno-parowy, znacznie przedłuża żywotność i eksploatację takiego sprzętu.

Naprawa urządzeń gastronomicznych – uwagi końcowe
Podsumujmy wiadomości zawarte w niniejszym artykule. Najważniejszym wnioskiem, jaki płynie jest ten, który mówi o tym, że lepiej zapobiegać zepsuciu, niż naprawiać. Naprawa urządzeń gastronomicznych powinna być ostatecznością, ponieważ zawsze wiąże się z mniejszymi lub większymi niedogodnościami w firmie. Kiedy już jednak jest konieczna, pamiętaj, by oddać sprzęt do zaufanego serwisu naprawczego, który usunie awarię i zapewni działanie urządzenia przez następne lata.
Dodaj komentarz