Rodzaje ekspresów do kawy
Rodzaje ekspresów do kawy jest to szeroki temat. Zasadniczo ekspresy do kawy dzielimy na dwie kategorie:
- przelewowe ekspresy,
- ciśnieniowe ekspresy.
EM Serwis – Naprawa ekspresów do kawy – Zamość – Ekspresy przelewowe
Ekspresy przelewowe
Przelewowe ekspresy buduje się w ten sposób, że wykorzystuje się proces wrzenia wody. Podzespoły ekspresu doprowadzają wodę właśnie do wrzenia, a następnie woda przemieszcza się do tej części ekspresu, w której znajduje się mielona kawa. Wtedy, gotowy już napar, przesącza się przez filtr do naczynia na kawę – dzbanka lub filiżanki.

Ze względu na proces zaparzania, czyli długi kontakt zmielonych ziaren kawy z gorącą wodą, kawa z ekspresu przelewowego zawiera duże ilości kofeiny. Zazwyczaj są to większe ilości, niż posiada kawa z ekspresów ciśnieniowych. Ekspresy przelewowe dają większe ilości gotowego napoju oraz przeważnie mają funkcję podgrzewania naparu w dzbanku. Przy korzystaniu z tej funkcji należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie. Mówi ona, iż zbyt długie podgrzewanie kawy sprawia, że traci ona wiele ze swego aromatu i walorów smakowych.
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują do produkcji kawy zwiększone ciśnienie. Gotowy napój jest wynikiem procesu przechodzenia pary wodnej przez zbiornik ze zmieloną kawą. Para powstaje przy wrzeniu wody.
Najprostszą formą ekspresu ciśnieniowego jest włoska kafetiera. W Polsce znamy ją jako kawiarkę. Składa się ona z trzech części połączonych ze sobą w postaci dzbanka. Na dnie znajduje się pojemnik na wodę, pośrodku – pojemnik na kawę, a na górze zbiornik na gotowy kawowy napar. Dzbanek taki stawia się na kuchence. Jego praca polega na doprowadzeniu wody z najniższego zbiornika do wrzenia i przetłoczenie pary wodnej przez środkowy zbiornik w górę. Występują także kawiarki elektryczne.
Pozostałe ekspresy ciśnieniowe są bardziej lub mniej zautomatyzowanymi urządzeniami o różnym stopniu skomplikowania konstrukcji.
Ekspresy niskociśnieniowe
Ekspresy niskociśnieniowe wytwarzają ciśnienie za pomocą pary umieszczonej w zamkniętym tylnym pojemniku. Woda tłoczona jest pod ciśnieniem około 3,5 bara. Następnie woda przelewa się przez zmieloną kawę, umieszczoną w kolbie ekspresu. Napar uzyskany w ten sposób, wlewa się do ustawionego pod kolbą naczynia. Ponieważ pod ciśnieniem temperatura wrzenia wody jest większa niż 100°C, uzyskana w takim procesie kawa jest bardzo mocna. Jej smak określamy jako „przypalony”.
Ekspresy kolbowe

Takie urządzenia, jak ekspresy kolbowe dozują wodę pod ciśnieniem wytworzonym przez pompę. Pompa ta jest w stanie wytworzyć ciśnienie do 15 barów, jednak w ekspresach stosuje się zazwyczaj około 9 do 11 barów. Temperatura wody przepływającej przez pojemnik z kawą jest ściśle określona i wynosi przeważnie od 92°C do 96°C. Kawa z takiego ekspresu posiada niezwykły smak, aromat i wygląd dzięki jasnobrązowej piance, zwanej z włoskiego „crema”, pojawiającej się poprzez uaktywnienie w procesie parzenia substancji oleistych.
Ekspresy automatyczne
Ekspresy automatyczne mogą występować w postaci bardzo rozbudowanego sprzętu do parzenia kawy. Nie posiadają kolb na kawę, natomiast zazwyczaj wyposaża się je w młynki do mielenia kawy. Najlepiej dla smaku kawy jest wtedy, gdy wbudowany młynek jest żarnowy. Niektóre ekspresy mają możliwość wyboru grubości mielenia ziaren, a także automatycznie mogą dopasowywać grubość zmielenia do rodzaju przygotowywanego napoju. Zmielona kawa jest dostarczana do specjalnego zbiornika i tam zaparzana, a następnie wlewana do naczynia umieszczonego pod wylotem ekspresu.
Wszystkie ekspresy ciśnieniowe mogą posiadać też dyszę, która spienia mleko i jest dystrybutorem pary. Jest to szczególnie ważne w przypadku przygotowywania wszystkich rodzajów kawy z mlekiem.
Dodaj komentarz