Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje ekspresów do kawa naprawa Zamość

Rodzaje ekspresów do kawy

Rodzaje ekspresów do kawy jest to szeroki temat. Zasadniczo ekspresy do kawy dzielimy na dwie kategorie:

  • przelewowe ekspresy,
  • ciśnieniowe ekspresy.

EM Serwis – Naprawa ekspresów do kawy – Zamość – Ekspresy przelewowe

Ekspresy przelewowe

Przelewowe ekspresy buduje się w ten sposób, że wykorzystuje się proces wrzenia wody. Podzespoły ekspresu doprowadzają wodę właśnie do wrzenia, a następnie woda przemieszcza się do tej części ekspresu, w której znajduje się mielona kawa. Wtedy, gotowy już napar, przesącza się przez filtr do naczynia na kawę – dzbanka lub filiżanki.

Ekspres do kawy przelewowy
Ekspres do kawy przelewowy

Ze względu na proces zaparzania, czyli długi kontakt zmielonych ziaren kawy z gorącą wodą, kawa z ekspresu przelewowego zawiera duże ilości kofeiny. Zazwyczaj są to większe ilości, niż posiada kawa z ekspresów ciśnieniowych. Ekspresy przelewowe dają większe ilości gotowego napoju oraz przeważnie mają funkcję podgrzewania naparu w dzbanku. Przy korzystaniu z tej funkcji należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie. Mówi ona, iż zbyt długie podgrzewanie kawy sprawia, że traci ona wiele ze swego aromatu i walorów smakowych.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ciśnieniowe wykorzystują do produkcji kawy zwiększone ciśnienie. Gotowy napój jest wynikiem procesu przechodzenia pary wodnej przez zbiornik ze zmieloną kawą. Para powstaje przy wrzeniu wody.
Najprostszą formą ekspresu ciśnieniowego jest włoska kafetiera. W Polsce znamy ją jako kawiarkę. Składa się ona z trzech części połączonych ze sobą w postaci dzbanka. Na dnie znajduje się pojemnik na wodę, pośrodku – pojemnik na kawę, a na górze zbiornik na gotowy kawowy napar. Dzbanek taki stawia się na kuchence. Jego praca polega na doprowadzeniu wody z najniższego zbiornika do wrzenia i przetłoczenie pary wodnej przez środkowy zbiornik w górę. Występują także kawiarki elektryczne.

Pozostałe ekspresy ciśnieniowe są bardziej lub mniej zautomatyzowanymi urządzeniami o różnym stopniu skomplikowania konstrukcji.

Ekspresy niskociśnieniowe

Ekspresy niskociśnieniowe wytwarzają ciśnienie za pomocą pary umieszczonej w zamkniętym tylnym pojemniku. Woda tłoczona jest pod ciśnieniem około 3,5 bara. Następnie woda przelewa się przez zmieloną kawę, umieszczoną w kolbie ekspresu. Napar uzyskany w ten sposób, wlewa się do ustawionego pod kolbą naczynia. Ponieważ pod ciśnieniem temperatura wrzenia wody jest większa niż 100°C, uzyskana w takim procesie kawa jest bardzo mocna. Jej smak określamy jako „przypalony”.

Ekspresy kolbowe

Ekspres do kawy kolbowy
Ekspres do kawy kolbowy

Takie urządzenia, jak ekspresy kolbowe dozują wodę pod ciśnieniem wytworzonym przez pompę. Pompa ta jest w stanie wytworzyć ciśnienie do 15 barów, jednak w ekspresach stosuje się zazwyczaj około 9 do 11 barów. Temperatura wody przepływającej przez pojemnik z kawą jest ściśle określona i wynosi przeważnie od 92°C do 96°C. Kawa z takiego ekspresu posiada niezwykły smak, aromat i wygląd dzięki jasnobrązowej piance, zwanej z włoskiego „crema”, pojawiającej się poprzez uaktywnienie w procesie parzenia substancji oleistych.

Ekspresy automatyczne

Ekspresy automatyczne mogą występować w postaci bardzo rozbudowanego sprzętu do parzenia kawy. Nie posiadają kolb na kawę, natomiast zazwyczaj wyposaża się je w młynki do mielenia kawy. Najlepiej dla smaku kawy jest wtedy, gdy wbudowany młynek jest żarnowy. Niektóre ekspresy mają możliwość wyboru grubości mielenia ziaren, a także automatycznie mogą dopasowywać grubość zmielenia do rodzaju przygotowywanego napoju. Zmielona kawa jest dostarczana do specjalnego zbiornika i tam zaparzana, a następnie wlewana do naczynia umieszczonego pod wylotem ekspresu.

Wszystkie ekspresy ciśnieniowe mogą posiadać też dyszę, która spienia mleko i jest dystrybutorem pary. Jest to szczególnie ważne w przypadku przygotowywania wszystkich rodzajów kawy z mlekiem.


3 odpowiedzi do „Rodzaje ekspresów do kawy”

  1. Awatar Janeek4532

    Ciekawe i przydatne wiadomości. Wiedza w pigułce. 🙂


  2. […] Kawa jest napojem, który ludzie bardzo lubią pić. Nie tylko ze względu na zawartość kofeiny i jej wartości pobudzające. Niektórzy uwielbiają też smak kawy. Szczególnie popularna staje się ostatnimi czasy kawa z ekspresu. Podczas, gdy w restauracjach królują głównie ekspresy kolbowe, do domu lub do biura ludzie wybierają najczęściej automatyczne ekspresy do kawy. […]


  3. […] parzenia kawy, specyfikacja techniczna, przeznaczenie, i wiele innych. Dowiedz się więcej o ekspresach do kawy. Z tego względu naprawa ekspresów do kawy przebiega różnie dla poszczególnych typów […]


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EM Serwis

dawne Kawa Serwis

EKSPRESY DO KAWY


O Firmie

EM Serwis Zamość (dawne “Kawa Serwis”) zajmuje się usługami w ramach instalacji, serwisu, naprawy i konserwacji. Przedmiotem działalności firmy są:

  • chłodnictwo,
  • klimatyzacja,
  • ekspresy do kawy,
  • piece konwekcyjno – parowe,
  • maszyny i urządzenia gastronomiczne przemysłowe,
  • kompleksowa obsługa sprzętu firmowego,
  • systemy sterujące i elektronika.

dane kontaktowe

  • EM Serwis Mirosław Pakuła
    • ul. Konarskiego 12, 22-400 Zamość
    • e-mail:
      • pakula.miroslaw@gmail.com
    • telefon: 518 642 152
    • NIP 922-159-44-97

Strona w sieci od 2015 roku. © Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie treści, materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie i publikowanie zawartości serwisu lub jej części bez pisemnej zgody właściciela serwisu jest zabronione.
Projekt witryny i wykonanie: SEOblogi.pl. Tel.: 797789094, e-mail: kontakt@seoblogi.pl.