Parzenie kawy – codzienny rytual

Parzenie kawy naprawa ekspresów Zamość

Parzenie kawy jako rytuał

Parzenie kawy dla wielu narodów jest rytuałem. Sposobów parzenia kawy jest co najmniej kilka. Możemy je wykorzystać, przygotowując aromatyczny napój samodzielnie. Pierwszym sposobem, którego nazwa jest chyba najbardziej popularna, a zarazem jest najstarszym znanym rytualnym sposobem parzenia kawy jest…

Parzenie kawy po turecku

Nie jest to sposób powszechnie kojarzony, czyli zalanie zmielonej kawy ułożonej na dnie szklanki wrzącą wodą. Przygotowanie kawy po turecku jest bardziej pracochłonne, a jej smak nie ma nic wspólnego ze wspomnianymi wyżej praktykami.

Jeśli ktoś był np. w Grecji lub w Turcji, zapewne widział w sklepach różnorakie w swym wyglądzie małe garnuszki o cylindrycznym kształcie. Z jednej strony posiadają rączkę. Są zupełnie podobne do naszych polskich, znanych wszystkim rondli i rondelków. Garnuszki te mają różną pojemność, zazwyczaj w granicach 150 ml do 200 ml. Te o pojemności powyżej 300ml są już naprawdę duże i mniej popularne. W Polsce nazywamy te garnuszki tygielkami do kawy.

Tygielek do kawy
Tygielek do kawy

Przeglądając ofertę polskich sklepów możemy zauważyć odmienną tendencję. Wydaję się, że garnuszki o pojemności około 300 ml rozpoczynają ofertę sklepową, najbardziej popularne zaś jawią się garnuszki o pojemności około 500 ml, ale są i większe. Wszystko to przez inne podejście do tematu parzenia kawy w kulturach południowych. Tamtejszą kawę podaje się w małych filiżankach o bardzo małych pojemnościach około 100 ml. Jest ona bardzo mocna, posiada dużą zawartość kofeiny (nawet do 120 mg na filiżankę).

Jak przyrządzić prawdziwą kawę po turecku?

Aby przyrządzić typową kawę po turecku, wsypujemy do tygielka bardzo drobno zmieloną kawę w proporcjach jednej czubatej łyżeczki na jedną filiżankę gotowego napoju. Ale podkreślmy to jeszcze raz, na filiżankę objętości około 100 ml, gdzie około znaczy raczej mniej 100 ml niż więcej. Dosypujemy cukier i ewentualnie przyprawy korzenne (goździki, cynamon, kardamon, wanilia). Mieszamy wszystko razem i zalewamy wodą objętości tylu filiżanek, ile chcemy otrzymać gotowego napoju. Następnie ogrzewamy tygielek na ogniu, pilnując by nie dopuścić wody do wrzenia. Kiedy pojawia się piana, odstawiamy garnuszek czekając, by piana opadła i czynność powtarzamy jeszcze co najmniej 2 razy. Bardzo ważne jest, aby nie zagotować wody, ponieważ zepsuje to smak kawy. Stanie się ona wtedy gorzka. Po kilku ogrzaniach tygielka, możemy wylać na powierzchnię naparu odrobinę chłodnej wody, by fusy opadły na dno. Napój przelewamy do filiżanek.

W Grecji, do tak przyrządzonej kawy podaje się obowiązkowo dużą szklankę zimnej wody.

Parzenie kawy po włosku

Jest to sposób parzenia kawy pod ciśnieniem, wykorzystywany w ekspresach ciśnieniowych. Do zaparzania kawy potrzebny jest specjalny czajniczek, zwany z włoskiego kafetierą lub po polsku kawiarką. Wynaleziony on został we Włoszech w pierwszej połowie XX wieku w 1933 roku. Jego ośmiokątny kształt do dzisiaj stosowany jest przy produkcji i jest najbardziej popularny wśród kawiarek dostępnych w sprzedaży.

Parzenie kawy za pomocą kawiarki
Parzenie kawy za pomocą kawiarki

Napój wytwarzany w kafetierze jest bardzo aromatyczny. Ale ze względu na krótki kontakt z wodą posiada znacznie mniej kofeiny niż np. kawa parzona po turecku.

Jak przyrządzić prawdziwą kawę po włosku?

Aby przyrządzić kawę po włosku, do najniższego naczynia nalewamy wodę. Następnie nakręcamy na pojemnik z wodą sitko ze zmieloną kawą, której, co bardzo ważne, nie ugniatamy. Nie może być ona zmielona ani zbyt grubo, ponieważ nie zaparzy się w pożądany sposób, ani zbyt drobno, gdyż drobinki mogą przedostać się do naparu, a jej smak wypełni się goryczą. Najlepiej też zmielić kawę tuż przed przyrządzeniem napoju. W tym celu powinniśmy się zaopatrzyć w odpowiedni młynek. Lepszy jest ten żarnowy, gdyż nie pali kawy. Ale omówienie tego tematu w pełni, to zadanie na oddzielny artykuł.

Kiedy złożymy czajniczek w całość, stawiamy go na ogniu, lub włączamy do prądu w przypadku kawiarek elektrycznych. Woda z dolnego naczynia, kiedy zaczyna się gotować, przechodzi w parę i unosi się w górę przez sitko ze zmieloną kawą, a następnie skrapla się w górnej części, jako gotowy aromatyczny napar.

Parzenie kawy w sposób przelewowy

Jest to najprostszy sposób parzenia kawy. Jeśli będziemy go wykorzystywać częściej, warto przeznaczyć na ten cel oddzielny lejek, do którego wkładamy papierowy filtr, a do filtra wsypujemy zmieloną kawę. Następnie gotujemy wodę. Po zagotowaniu wody czekamy chwilę by lekko przestygła i nie wrzała. Następnie umieszczamy lejek z filtrem i kawą nad kubkiem lub filiżanką i wlewamy do niego gorącą wodę, która przepływając przez kawę, zabiera ze sobą aromat i duże ilości kofeiny.

Parzenie kawy w sposób przelewowy
Parzenie kawy w sposób przelewowy

Przy takim sposobie zaparzania największe znaczenie ma temperatura wody. Gdy będzie zbyt wysoka, smak kawy będzie cierpki i gorzki. Natomiast, gdy kawa będzie zbyt grubo zmielona, zmniejszy się zawartość kofeiny w naparze.


Jedna odpowiedź do „Parzenie kawy – codzienny rytual”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

EM Serwis

dawne Kawa Serwis

EKSPRESY DO KAWY


O Firmie

EM Serwis Zamość (dawne “Kawa Serwis”) zajmuje się usługami w ramach instalacji, serwisu, naprawy i konserwacji. Przedmiotem działalności firmy są:

  • chłodnictwo,
  • klimatyzacja,
  • ekspresy do kawy,
  • piece konwekcyjno – parowe,
  • maszyny i urządzenia gastronomiczne przemysłowe,
  • kompleksowa obsługa sprzętu firmowego,
  • systemy sterujące i elektronika.

dane kontaktowe

  • EM Serwis Mirosław Pakuła
    • ul. Konarskiego 12, 22-400 Zamość
    • e-mail:
      • pakula.miroslaw@gmail.com
    • telefon: 518 642 152
    • NIP 922-159-44-97

Strona w sieci od 2015 roku. © Wszelkie prawa zastrzeżone
Wszystkie treści, materiały oraz elementy graficzne umieszczone w tym serwisie są chronione prawem autorskim.
Kopiowanie i publikowanie zawartości serwisu lub jej części bez pisemnej zgody właściciela serwisu jest zabronione.
Projekt witryny i wykonanie: SEOblogi.pl. Tel.: 797789094, e-mail: kontakt@seoblogi.pl.