Kawa. Pochodzenie i rodzaje. Wszystko o historii rośliny.
Kawa pochodzi z Etiopii. Co prawda była znana na tym terenie już w I tysiącleciu przed naszą erą, jednakże nie była tam uprawiana. Występowała jedynie w stanie naturalnym. Co ciekawe, ziarna kawowca ludzie zbierali i przyrządzali w formie gotowanej z dodatkami masła oraz soli.
Należy zaznaczyć, że kawa stała się towarem handlowym najpierw wśród ludów arabskich około XIII lub XIV wieku. Prawdopodobnie w Jemenie opracowano metodę prażenia ziaren kawy i sporządzania z nich gorącego napoju. Wespół z arabskimi podbojami, zwyczaj picia kawy rozprzestrzenił się na Bliskim Wschodzie. Pierwszym Europejczykiem, który opisał kawę w drugiej połowie XVI wieku był niemiecki podróżnik i botanik Leonard Rauwolf. Pierwsze europejskie kawiarnie powstały w połowie XVII wieku w Anglii. Jeśli chodzi o Europę kontynentalną, na kontynencie kawa bardzo powoli rozpowszechniała się w drugiej połowie XVII wieku. Podobnie też trafiła do Polski pod koniec XVII wieku. Niewątpliwie większą popularność zdobyła jednak dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku.

Uprawa, handel i przemysł
Uprawą kawowca zajęły się europejskie potęgi kolonialne w swoich koloniach. Reasumując, kawa stała się napojem ogólnodostępnym dla wszystkich dopiero wtedy, kiedy Portugalczycy zaczęli zakładać plantacje kawy w Brazylii. Po uprzednim wykradnięciu sadzonek z Gujany Francuskiej.

Należy podkreślić, że kawa może być uprawiana tylko w odpowiednim klimacie: subtropikalnym i równikowym oraz w zależności od gatunku i klimatu, na odpowiedniej wysokości nad poziomem morza.
Gatunki kawy
Generalnie występują tylko dwa gatunki kawy: arabika i robusta.

Arabika
Arabika, inaczej kawa arabska, pochodzi z Abnisynii, Mozambiku oraz obszaru Wielkich Jezior w Afryce. Stanowi od 80 do 90 % produkowanej na świecie kawy. Zewnętrzne części owoców kawowca usuwane są w procesie fermentacji. Po wypłukaniu nadgniłej, miękkiej owocni, suszy się pestki do uzyskania przez nie szarozielonej barwy. Dopiero w takim stanie kawę można transportować do miejsc przeznaczenia. Kawę palimy bezpośrednio przed sprzedażą. W czasie tego procesu, dzięki zachodzącym chemicznym reakcjom, powstają substancje nadające kawie charakterystyczny, znany wszystkim smak. Zawartość kofeiny w prażonych ziarnach arabiki wynosi około 1,5%.

Robusta
Robusta, inaczej kawa kongijska, wywodzi się z Afryki. Uprawia się ją także w innych regionach świata o ciepłym klimacie. Jest to gatunek, który jest łatwiejszy, a co za tym idzie – tańszy w uprawie. Rośnie i owocuje szybciej od kawy arabskiej. Jest bardziej odporny na zimno, choroby i szkodniki. W smaku robusta jest bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny. Ponieważ jest kawą niższej jakości, używa się jej, jako wypełniacza w tańszych mieszankach. Podobnie stosuje się ją także do produkcji kaw rozpuszczalnych. Dodawana jest również przy komponowaniu składu mieszanek espresso, z uwagi na jej właściwości, dzięki którym można uzyskać kremową piankę.
Dowiedz się więcej o parzeniu kawy .
Dodaj komentarz